Tässä blogissa

tiistai 13. joulukuuta 2016

Kulttuuria kaikille! Kaikuja Kainuun Kaikukortista

Kainuun kunnat ovat osallistuneet vuoden 2016 aikana Kaikukortti -kokeiluun. Kaikukortti on vähävaraisille henkilöille tarkoitettu kortti, joka mahdollistaa pääsyn Kaikukortti-toiminnan piirissä olevien kulttuuritoimijoiden palvelujen ja kulttuuritilaisuuksien piiriin. Kunnat ovat päättäneet jatkaa kokeilua vuoteen 2017. Keskeistä toiminnassa on kulttuurin saavutettavuuden edistäminen kaikille kuntalaisille tärkeänä osana kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kajaanin pääkirjastolla järjestettiin tänään Kaikuja -keskustelutilaisuus, jossa perehdyttiin kuntien ja kulttuuritoiminnasta kiinnostuneiden henkilöiden kanssa Kaikukortin käyttöön Kainuussa. 

Aura Linnapuomi ja Mira Haataja, Kulttuuria kaikille -palvelut
Tilaisuuden alusti Lapsi- ja nuorisotutkimusseuran tutkija Piia af Ursin ja hän kuvasi syksyllä valmistuneen väitöskirjansa tuloksia, lasten oikeutta osallistua kulttuuriin ja keinoista kaventaa eriarvoisuutta osallistumisen mahdollisuuksiin liittyen. Tiivistetysti voidaan todeta, että lapset ovat yleensä kiinnostuneita kulttuurista. Lapsen perhetausta (vanhempien koulutus ja ammatti) on yhteydessä asenteisiin kulttuuria ja kulttuurin osallistumista kohtaan. Perhetausta vaikutti lapsen aktiivisuuteen osallistua kulttuuriin, vaikkapa käymään museossa. Perhetausta vaikuttaa siihen, miten vieraaksi tai lähestyttäväksi lapsi kokee tarjolla olevat kulttuuripalvelut. Vierauden tunne on Piian tutkimuksen mukaan voimakkain este osallistumiselle. Koululla on vahva merkitys lasten kulttuuriin osallistumisen kannalta ja kulttuuripalvelujen on muistettava tehdä tarjonnasta lapsille hauskaa ja elämyksellistä toimintaa.

Piia af Ursin, Lapsi- ja nuorisotutkimusseura
Sukellus Kainuun Kaikukortti-toimintaan. Panelistit katsoivat, että kortti on koettu hyväksi välineeksi osallistaa ihmisiä kulttuurin pariin. Kulttuuria eli esiintyjiä ja tilaisuuksia viedään mm. hoitolaitoksiin. Kainuusta löytyy kulttuurikavereita mm. Sotkamosta, ja myös SOTEn palvelut tarjoavat tukihenkilöitä niille, jotka tarvitsevat toimintakykynsä vuoksi tukea mm. tilaisuuksiin osallistumiseen. Vähävaraisuus ei ole ainoa este kulttuuriin osallistumiselle.
Kaikukortti-panelistit pohtivat kortin käyttöä ja merkitystä kulttuuripalvelujen
saavutettavuuden edistämiseksi
Linkit




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti