Tässä blogissa

tiistai 7. kesäkuuta 2016

Kajaanin kirjastoista löytyy 300 000 nidettä ja hyllykilometreittäin hyvää mieltä

Lasten- ja nuorten
kirjojen lainaus on
ollut kasvussa
Alakerrana lehtiarkisto
Sivistystoimialan johtoryhmä järjestää kokouksensa säännöllisesti viikkoa ennen sivistyslautakunnan kokousta. Kokouspaikka on kiertävä toimialan eri toimijoiden kesken. Tällä kertaa kaupunginkirjasto järjesti kokouksen pääkirjastolla. Kokouksen alkuun kirjastotoimenjohtaja Erkki Romppainen esitteli kirjaston tiloja, toimintaa sekä kertoi katsauksen uudistuvan kirjastolain sisältöön. Kierros kirjastossa oli sikäli kiinnostava, että sieltä löytyy rutkasti tiloja perinteisten lainausosastojen lisäksi, jotka eivät yleensä näy asiakkaille.

Kaikki kirjaston kirjat eivät mahdu lainattavien kirjojen hyllyihin vaan alakerran arkistoista löytyy hyllymetreittäin kirjoja, joiden kysyntä on vähäisempää. Jokainen kirja on kuitenkin lainattavissa ja tiedot löytyvät kirjaston tietokannasta. Varastojen yhteydessä ovat tilat rikkoutuneiden kirjojen korjaamiselle ja uusien päällystämiselle.

Kirjavarasto ala-
kerrasta
Kajaanin pääkirjaston pääaulaa ylä-
kerrasta kuvattuna
Kirjaston arkistot tarjoavat historiasta kiinnostuneelle tiedollisen aarreaitan. Caiania-maakuntakokoelma sijaitsee käsikirjaston yhteydessä ja sinne asiakkaat pääsevät halutessaan tutkimaan kainuulaisten kirjailijoiden ja organisaatioiden tuotoksia ja historiaa. Kokoelman viereisessä huoneessa on myös Lönnrot-Lounela -kokoelma, joka siirrettiin pääkirjaston tiloihin entisen opettajankoulutuksen arkistoista koulutuksen päätyttyä Kajaanissa 2013. Lehtiarkistosta löytyy vuosien takaa kaikkien myynnissä olevien aikakausilehtien vuosikerrat useamman vuoden ajalta. Mikrofilmeiltä pääsee kiinni vanhoihin sanomalehtiartikkeleihin ja kirjaston karttakokoelma on mittava.

Kirjastotoimenjohtaja
Erkki Romppainen ja
sivistyslautakunnan
puheenjohtaja
Eija Hakkarainen
Caiania -kokoelmaa
Kirjastolaki uudistuu vuonna 2017. Muutoksia tulee toimintaan ja erityisesti lain uudistamisella halutaan vahvistaa kirjastojen roolia kuntalaisten aktiivisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Kajaanissa kirjasto on tehnyt jo vuosia monipuolista työtä toimintansa kehittämiseksi. Uusimpana avauksena on omatoimikirjaston avautuminen lähiaikoina Otanmäkeen. Lehtikankaan monitoimitaloon rakennetaan kirjasto, josta tulee kuntalaisille viihtyisä olohuone. Kirjastopolkutoiminnalla ja kirjavinkkauksella on edistetty yhteistyössä koulujen ja päiväkotien kanssa lasten lukemisharrastuksen vahvistamista. Työ on ollut tuloksellista, mikä näkyy lasten- ja nuorten kirjojen lainojen kasvuna.

Käykää kirjastoissa! Kirjan lukeminen kannattaa. Digiaikana jos koskaan, lukeminen on ihmisen kasvulle ja hyvinvoinnille entistä tärkeämpää. Lukeminen tarjoaa paitsi tietoa niin ennen kaikkea rentoutumista, keskittymiskykyä ja voimaa. Hyvä kirja vie mukanaan ja irrottaa ajatukset hetkeksi toisaalle arjen kiireistä. Lukuintoista kesää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti