Tässä blogissa

torstai 21. huhtikuuta 2016

Kaikki on valmista - ylpeänä esittelemme


Kaikki on valmista – ylpeänä esittelemme

Oppimisen iloa opistolta
Työpäivän kääntyessä iltapäivän puolelle huomaan ihmetteleväni, mikä hillitty hiljaisuus kansalaisopistolle  on laskeutunut. Tämä ei ole normaalia!   

Toista oli eilen. Ovesta lappoi opiskelijoita kimpsuineen, kampsuineen, kääröineen, nyytteineen. Toimistoon ilmestyi koivuinen kitara, jonka lakka kiilteli koskemattomuuttaan. Joku raahasi pitkää penkkiä ja teknisen työn kurssilaisia ähki parisängyn kimpussa. Opettajat pyyhkivät hikeä otsaltaan ravatessaan kerrosten väliä. Opetustyö on kevyttä siistiä sisätyötä? – Sisätyötä kyllä, muusta en menisi vannomaan.
Tässä sopii suunnitella seuraavan talven töitä.
Entisöintitaitoa














Kaukametsän opiston kevätnäyttely avautuu viikonvaihteeksi. Kuluneet kalusteet on entisöity.  Erisävyiset farkut on kierrätetty taskuineen ja pitsein somistettuna sängynpeitteeksi.

Farkkujen uusi elämä






Pellava ja pitsit - kestävää kehitystä











Isoäidin lakanoista puretut pitsit ja vuosia sitten virkatut liinat on yhdistetty pellavan kanssa lujaan liittoon. Opiston Kestävän kehityksen sertifikaatista muistuttava juliste nojailee uupuneen oloisena alakerran seinää vasten.

Kuvataidekoulu antaa mahdollisuuden onnistua.
Kuvataiteen kerros sykkii värejä, muotoja, harkittuja asetelmia ja viivan liikettä. Valokuvaus esittäytyy aulassa. Karjalan kieli kilkettäy sermin kuvissa ja moneen kertaan käännellyn sanomalehden sivuilta. Musiikki ja sanataide esittäytyvät elävänä näyttelypäivien lomassa.
Nuorten ateljeessa keskitytään.








Vastaanottokeskuksen iloiset opiskelijat pohtivat näyttöruudulla, miksi ”keittiöhön” ei ole hyvä, vaikka ”työhön” on.  Asiat selviävät puhumalla. Opettajat osaavat ja saavat vastata moniin kysymyksiin vielä useiden viikkojen ajan. 

Iltapäivän hiljaisuus rikkoutuu hetkeksi. Kiireinen opettaja kiikuttaa vitriiniin Juttu-tupalaisten Toimintataulun.
Toimintataulu tulee Kainuun kaikkiin ambulansseihin.





Afaattisten kurssilaisten ja opettajan yhteistyö on kantanut hedelmää, jonka arvoa ei talven sinihämyisinä iltapäivinä ymmärretty: Toimintataulu päätyy Kainuun kaikkiin ambulansseihin helpottamaan potilaiden ja hoitohenkilöstön kommunikointia. Televisiokin on asian tärkeyden huomannut.



Jotakin tärkeää näyttelystä puuttuu. Missä on esillä opiston ravitsemuskasvatus ja liikunta? Sopat on tietysti jo syöty eivätkä villiyrtit ole vielä nostaneet versojaan roudan keskeltä. Liikkujat eivät tunnetusti pysy vitriineissä:  jossakin he tänäänkin jatkavat kuntoiluaan.
Kaukametsän opiston kevätnäyttely ilahduttaa viikonvaihteen ajan. Sitten työt palaavat tekijöilleen. Taustalla jatkuvat opiston henkilökunnan kevätkiireet: uutta toimintakautta suunnitellaan ja kursseille ilmoittautuminen avataan verkossa jo kesäkuussa. Opinto-opas jaetaan jokaiseen kotiin elokuulla. Syyskuussa sitten tehdään ja opitaan täyttä päätä. Tältä talvelta kaikki on valmista. Ylpeänä esittelemme. Tervetuloa!
Aune Kariluoto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti