Tässä blogissa

lauantai 2. huhtikuuta 2016

Vanhojen tavaroiden lumo ja arvo

Vanhojen tavaroiden lumo ja arvo

Kajaanihallilla on viikonloppuna 2.-3.4. Antiikki-keräily-sisustus-harrastus -messut. Keväällä ja syksyllä järjestettävät messut ovat mukava lisä Kajaanin tapahtumatarjonnassa. Vanhoista tavaroista kiinnostuneita ihmisiä käy joka kerta runsaasti paikalla katselemassa ja tekemässä löytöjä. Kävijöitä tulee messuille myös Kajaanin ulkopuolelta.

Messujen järjestäjänä toimii Jouko Koskinen ja A&K-messut. Ensimmäisen kerran Koskinen toteutti Antiikkimessut Kajaanissa vuonna 1995 seurayhtymän nimissä. Sitten taustaorganisaationa toimi jonkin aikaa Kajaanin Judokerho.

Vanhoissa esineissä, kirjoissa ja muissa tuotteissa on oma kiehtovuutensa. Ne tuovat viestin menneistä ajoista, tyylisuunnista, muotoilusta ja materiaaleista. Ne voivat viedä kokijan aikamatkalle lapsuuteen tai historiallisempiin aikoihin. Ne voivat kiihdyttää mieltä ja samalla rauhoittaa - syntyy mielihyvää!


Samaa mielihyvää monet tuntevat museoissa, kun saa katsella vanhoja esineitä, valokuvia ja taidetta. Näyttelyissä on usein myös melko hiljaista, jolloin koko vierailu on miellyttävä poikkeus meidän arkipäiväiseen touhuumme, jossa meitä ympäröi liikenteen melu tai kauppojen taustamusiikit. Monet meistä hakevat hiljaisuutta myös luonnosta, ja sen läheisyys onkin Kainuussa rikkaus.

Joskus museoihin tulee yhteydenottoja, joissa kysytään jonkin taulun tai esineen arvoa. Hinta-arvioiden antaminen ei kuitenkaan kuulu museoiden tehtäviin. Museon omia kokoelmia kartutetaan sen mukaan, mitä kohteiden tiedetään kertovan omasta ajastaan, tekijästään tai käyttäjästään. Kohteilla on oma kulttuurihistoriallinen arvo ja kaikki kohteisiin liittyvät taustatiedot lisäävät arvoa. Siksi museoiden pitäisi pystyä myös tutkimaan omia kokoelmiaan. Valitettavasti siihen ei ole aikaa niin paljon kuin olisi tarve.

Keräily on mukava harrastus eikä sen tarvitse olla kallistakaan. Jokainen voi itse päättää, mitä kerää ja kuinka paljon. Esimerkiksi vanhat postikortit ovat melko edullinen keräilyala. Paikkakuntakortit kertovat myös hauskasti vaikka kotikaupunkimme muutoksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti